Ο 17ος Γκιάλουα Κάρμαπα Τρίνλεϋ Τάγιε Ντόρτζε

17KarmapaTrinleyThayeDorjePortraitΟ Κάρμαπα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς κατόχους των διδασκαλιών του Θιβετιανού Βουδισμού. Ο πρώτος Κάρμαπα, ο Ντύσουμ Κιένπα (1110-1193), ένας από τους προεξέχοντες λάμα της εποχής του, υπαινίχθηκε πριν το θάνατό του ότι θα ξαναγεννιόταν στο Θιβέτ. Ο δεύτερος Κάρμαπα, ο Κάρμα Πάκσι (1204-1283), ήταν κατ’ αυτό τον τρόπο ο πρώτος επαναγεννημένος λάμα του Θιβέτ.

Από τότε, οι Κάρμαπα συνέχιζαν να ξαναγεννιούνται στο Θιβέτ και να καθοδηγούν την παράδοση των Κάρμα Καγκιού. Οι ενσαρκώσεις του Κάρμαπα αποδεικνύουν πάντα τους εαυτούς τους ως αυθεντικούς Κάρμαπα και η ενσάρκωσή τους ως ο Κάρμαπα επιβεβαιώνεται από έναν πραγματωμένο μαθητή, του αμέσως προηγούμενου Κάρμαπα.

Οι βιογραφίες τους φανερώνουν τις εξαιρετικές τους ιδιότητες σε σχέση με την απέραντη γνώση τους, την αγνή τους διαγωγή και το έλεός τους. Πάντοτε μοχθούν για τη μελέτη του Βουδιστικού Ντάρμα, για το στοχασμό πάνω σε αυτό και για το διαλογισμό και επιδεικνύουν πάντοτε εξαίρετες ικανότητες πάνω στη διδασκαλία του Ντάρμα, την υποβοήθηση των μαθητών τους στο ξεκαθάρισμα των αμφιβολιών και στην σύνθεση πραγματειών για την υποστήριξη των άλλων στο πνευματικό τους μονοπάτι.

Γι αυτό τον λόγο οι Κάρμαπα θεωρούνται μεγάλοι μποντισάττβα οι οποίοι εκδηλώνονται στον κόσμο μας για το όφελος των άλλων. Στην διαδοχή των ενσαρκώσεών τους συνέβαλαν πάντοτε στην αυθεντική μετάδοση του Βουδισμού στο Θιβέτ. Ο 16ος Κάρμαπα, Ράντζουνγκ Ρίγκπεϊ Ντόρτζε (1924-1981), συντέλεσε επιπλέον στο να γίνει ο Βουδισμός και ειδικά η σχολή των Καγκιού, προσιτή στην Δύση.

Η Αγιότητά Του ο 17ος Κάρμαπα είναι ο επικεφαλής της σχολής των Κάρμα Καγκιού του Θιβετιανού Βουδισμού. Γεννημένος το 1983 στο κεντρικό Θιβέτ, άρχισε να λέει στους γονείς του, τον μεγάλο λάμα των Νυίνγκμα Μίπαμ Ρίνποτσε και την Ντέτσεν Ουάνγκμο, ότι ήταν ο Κάρμαπα, σχεδόν αμέσως μόλις άρχισε να αρθρώνει. Παραδοσιακά, λέγεται ότι οι Κάρμαπα αναγνωρίζουν αυτούς τους ίδιους σε κάθε ενσάρκωση. Ακολουθώντας την παράδοση πολλών αιώνων, το παιδί πέρασε από δοκιμασίες και αναγνωρίστηκε σύμφωνα με το τυπικό από τον πιο υψηλόβαθμο, μετά τον ίδιο τον Κάρμαπα, λάμα των Κάρμα Καγκιού, τον 14ο Σάμαρ Ρίνποτσε και του δόθηκε το όνομα Τρίνλεϋ Τάγιε Ντόρτζε που σημαίνει Απεριόριστη Απαράλλακτη Βουδική Δραστηριότητα.

Έχοντας διαφύγει από το υπό την Κινεζική κυριαρχία Θιβέτ το 1994, η Αγιότητά Του ο Κάρμαπα ζει στο Νέο Δελχί εδώ και πολλά χρόνια. Ταξιδεύει εκτενώς σε ολόκληρη την Ινδία, παρίσταται σε σημαντικά συμβάντα όπως το Κάγκιου Μένλαμ που λαμβάνει χώρα στην Μποντγκάγια κάθε χρόνο, διδάσκοντας και δίνοντας ενδυναμώσεις στους μαθητές του.

Έχει επίσης επισκεφτεί πολλές χώρες της Ασίας και Ευρώπης, όπως επίσης και την Ρωσία, αρχής γενομένης με την ενδυνάμωση που έδωσε σε χιλιάδες μαθητές του στην Ταϊβάν και την Σιγκαπούρη το 1999, συνεχίζοντας δραστήρια ως σήμερα.

Η τυπική του εκπαίδευση ολοκληρώθηκε το 2003 και τότε έλαβε τον τίτλο του Βατζρατσάρια ή του Μεγαλειώδους Ταντρικού Δασκάλου.

Η Αγιότητά του ο Κάρμαπα έχει την πνευματική εποπτεία περισσοτέρων από 900 μοναστηριών και κέντρων διαλογισμού παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Βουδιστικού Ινστιτούτου του Κάρμαπα (Karmapa International Buddhist Institute-KIBI), το οποίο προσφέρει σειρά μαθημάτων ύψιστης Βουδιστικής εκπαίδευσης.

Μετά το 2000, ο Κάρμαπα Τάγιε Ντόρτζε ταξίδεψε εκτεταμένα στην Ευρώπη και τη Δύση. Επισκέφθηκε για πρώτη φορά και τις  Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά το 2003. Έχει δε επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο τρεις φορές ως τώρα. Το 2005 ο Κάρμαπα Τάγιε Ντόρτζε ήταν επίτιμος καλεσμένος σε μια διαθρησκειακή συνάντηση, που φιλοξενήθηκε στο κέντρο του St Ethelburga για την Ειρήνη και την συμφιλίωση, με την παρουσία του Επισκόπου του Λονδίνου και πνευματικών ηγετών των Ινδουιστών, Χριστιανών, Εβραίων, Μουσουλμάνων, Σιχ και Τζαϊνιστών, όπου και ήταν ο κύριος ομιλητής.’

Τα προσωπικά ενδιαφέροντα της Αγιότητάς Του, του Κάρμαπα περιλαμβάνουν,

Γενικά: την σχεδίαση, το περπάτημα,

Μουσική: Enya, Μπετόβεν, Μότσαρτ,

Ταινίες: Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και η τριλογία, Ο Πόλεμος των Άστρων.

Τηλεόραση: το BBC και το CNN είναι ωραία για να κρατά κανείς τα μάτια του ανοιχτά- ένας τρόπος σύνδεσης με τον κόσμο.

Βιβλία: Έχω διαβάσει κυρίως βιβλία για το Ντάρμα. Αυτά είναι βιβλία σχετικά με τον Βουδισμό.

Ηθοποιοί: Πήτερ Ο’ Τουλ (Ο Λόρενς της Αραβίας είναι μια μεγαλειώδης ταινία).

Διαβάστε το Ιστορικό των Κάρμαπα εδώ

Please share:
Words of Wisdom
So when we practice compassion, when we apply compassion in our daily lives, we really have to tell ourselves, “That’s me, that’s who I am. I cannot change that; no one can change that.