Στις 19 Μαΐου η Αγιότητά Του μετέδωσε την ενδυνάμωση του Γκούρου Ρίνποτσε
Στις 19 Μαΐου η Αγιότητά Του μετέδωσε την ενδυνάμωση του Γκούρου Ρίνποτσε, γνωστού επίσης ως Παντμασαμπάβα, ο “Λωτογεννημένος”, σε μια συνάθροιση 1500 περίπου αφοσιωμένων. Η προετοιμασία της ενδυνάμωσης είχε ξεκινήσει από το πρωί, με την τέλεση της πούτζας του Γκούρου Ρίνποτσε από την Αγιότητά Του και τους συγκεντρωμένους Ρίνποτσε, λάμα και μοναχούς.
Όπως ακριβώς και το προηγούμενο βράδυ, η βραδινή συνεδρία άρχισε με μια σειρά προσφορών προς την Αγιότητά Του, από αμέτρητους σπόνσορες και αφοσιωμένους, που προηγήθηκαν της καθ’ αυτού ενδυνάμωσης.
Μετά από παράκληση για μια σύντομη εισαγωγή πάνω στο νόημα της ενδυνάμωσης, ο Γκιάλουα Κάρμαπα άρχισε δίνοντας έμφαση στην πολυτιμότητα της ανθρώπινης ύπαρξής μας:
Νομίζω ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι μεταξύ όλων των θετικών περιστάσεων [που αναφέρθηκαν προηγουμένως] η κύρια είναι η πολύτιμη ανθρώπινη γέννησή μας – με αυτήν εδώ την ύπαρξη, με αυτήν εδώ τη γέννηση, έχουμε την ικανότητα να επικοινωνήσουμε και να μοιραστούμε τη γνώση μας με μεγάλη ελευθερία… Χάρη σε αυτήν εδώ την ύπαρξη μπορούμε να μοιραστούμε μια πολύ ωφέλιμη πληροφορία, ωφέλιμη όχι μόνο γι αυτήν εδώ τη ζωή, αλλά και για όλες μας τις γεννήσεις, για όλες μας τις ζωές. Και αυτή η πολύτιμη πληροφορία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η γνώση, η σοφία την οποία πολύ γενναιόδωρα, πολύ καλοσυνάτα εξήγησε και δίδαξε ο ιστορικός μας Βούδας, ο Βούδας Σακιαμούνι – το ταξίδι της ζωής του και οι διδασκαλίες του αποτελούν το παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να ακολουθήσουμε την αρετή, τις θετικές ιδιότητες στη ζωή.”
Η Αγιότητά Του συνέχισε, εξηγώντας ότι όλες οι περίτεχνες τελετές και μέθοδοι του Βουδισμού της Βατζραγιάνα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά εξυπηρετούν σε απόλυτο επίπεδο την καλλιέργεια του εσωτερικού πλούτου και πάνω απ’ όλα της ικανοποίησης.
Ο Σιντάρτα, πριν γίνει Βούδας, φαινόταν ότι είχε τα πάντα – όλες τις εξωτερικές συνθήκες που θα μπορούσε να ευχηθεί κανείς, αλλά μετά από λίγο, αν δεν υπάρχει ικανοποίηση στην καρδιά, αν δεν υπάρχει νοητική ικανοποίηση, αν δεν υπάρχει εσωτερικός πλούτος, όπως αγάπη και συμπόνοια, τότε άσχετα από πόση σωματική άνεση και να απολαμβάνει κανείς, αυτή δεν διαρκεί. Γι αυτό το λόγο ο Σιντάρτα έφυγε για να ανακαλύψει τη γαλήνη μέσα στον ίδιο του το νου.
Και βέβαια, όλοι μας γνωρίζουμε τα ιστορικά γεγονότα, πως δηλαδή απόκτησε την αλήθεια, την απόλυτη ευτυχία στη ζωή του, που σημαίνει ότι αυτό που πραγματικά επέτυχε ήταν η ικανοποίηση.
Λέγεται ότι αν υπάρχει λιγότερη επιθυμία, λιγότερη προσκόλληση και περισσότερη ικανοποίηση, υπάρχει πάντοτε χαρά. Νομίζω ότι, εν συντομία, αυτό ακριβώς πραγμάτωσε και αυτό ακριβώς πρέπει να επιδιώκουμε όταν ακολουθούμε το μονοπάτι μας. Έτσι έχουμε το πολύτιμο Ντάρμα του Βούδα, που σημαίνει ένα πολύ πολύτιμο μονοπάτι, πολύτιμες οδηγίες, πολύτιμες διδασκαλίες, οι οποίες μας δείχνουν σταδιακά πως να αποκτήσουμε ικανοποίηση.”
Ρεπορτάζ: Rabjam Rikki Caty
19 Μαΐου, Πούτζα του Γκούρου Ρίνποτσε με τον Γκιάλουα Κάρμαπα στο Ξενοδοχείο Πούλλμαν στο Κούτσινγκ