27.09.2014

Η Αγιότητά Του ο 17ος Γκιάλουα Κάρμαπα επισκέπτεται το Μπουτάν

Η Αγιότητά Του, ο 17ος Γκιάλουα Κάρμαπα, Τρίνλεϋ Τάγιε Ντόρτζε επισκέφθηκε το Μπουτάν από τις 6 ως τις 15 Οκτωβρίου, για να αποδώσει τα σέβη του, στην Μεγαλειότητά της, την εκλιπούσα Άσι Πούντσο Τσόντεν Ουάνγκτσουκ.

Στις 24 Αυγούστου 2003, η Μεγάλη Βασιλική Μητέρα, η Μεγαλειότητά της, Άσι Πούντσο Τσόντεν Ουάνγκτσουκ απεβίωσε στο αναχωρητήριό της, στην Γκόμπα Ντετσεντσόλινγκ, κοντά στην πρωτεύουσα του Μπουτάν, το Τιμπού. Τα λείψανά της, το Κουντούνγκ, διατηρήθηκαν για μια περίοδο 49 ημερών και έγιναν πολλές τελετουργίες. Λίγο μετά το θάνατό της, η Αγιότητά του, ο Κούνζιγκ Σάμαρ Ρίνποτσε επισκέφθηκε το Μπουτάν για λίγες μέρες για να αποδώσει τα σέβη του και να παρασταθεί στις τελετές.

Η Αγιότητά του, ο Γκιάλουα Κάρμαπα, ακύρωσε το υπόλοιπο πρόγραμμά του και μετέβη στο Μπουτάν για τον ίδιο λόγο. Έφτασε στο αεροδρόμιο του Πάρο στις 6 Οκτωβρίου και εκεί τον υποδέχτηκε στην αίθουσα αναμονής των επισήμων, ο Ντάσο Σάνγκιε Ουάνγκτσουκ, ο Γραμματέας Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, ο Κυβερνήτης του Πάρο και ο αναπληρωτής του, καθώς και ο Σεβαστός Λαμ Νέτεν, δηλαδή ο Επικεφαλής Λάμα της Περιφέρειας του Πάρο που εκπροσωπούσε την Αγιότητά Του, τον Τζε Κένπο. Ενώ οι μοναχοί έπαιζαν τα τελετουργικά τους όργανα, σαν σημάδι καλωσορίσματος, όλοι όσοι βρίσκονταν στο αεροδρόμιο σηκώθηκαν, μια και όλοι έτρεξαν, περιλαμβανομένου και του προσωπικού του αεροδρομίου, να λάβουν την ευλογία της Αγιότητάς Του, του Γκιάλουα Κάρμαπα. Στη συνέχεια η Αγιότητά Του μετέβη οδικώς στο Τιμπού, με αστυνομική συνοδεία. Το ταξίδι διήρκεσε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο καθώς ο δρόμος ήταν γεμάτος από αφοσιωμένους, που ζητούσαν την ευλογία της Αγιότητάς Του, του Γκιάλουα Κάρμαπα.

Μετά από πρόσκληση της Αυτού Υψηλότητάς Της, της Άσι Τσόκι Ουάνγκμο Ουάνγκτσουκ, η Αγιότητά Του, ο Γκιάλουα Κάρμαπα έμεινε στο Λούντρουπ Λινγκ, στην κατοικία της, στο Τιμπού.

Στις 7 Οκτωβρίου η Αγιότητά Του, ο Γκιάλουα Κάρμαπα προσευχήθηκε μπροστά στο Κουντούνγκ, στο βασιλικό αναχωρητήριο, στην Γκόμπα Ντετσεντσόλινγκ. Το βράδυ της ίδιας μέρας, η Μεγαλειότητά της, η βασίλισσα Άσι Ντόρτζι Ουάνγκμο Ουάνγκτσουκ προσκάλεσε την Αγιότητά Του, σε δείπνο.

Στις 8 Οκτωβρίου το πρωί η Αγιότητά Του, ο Γκιάλουα Κάρμαπα συνέχισε τις προσευχές του στο βασιλικό αναχωρητήριο, στην Γκόμπα Ντετσεντσόλινγκ. Το απόγευμα, συναντήθηκε με την Αγιότητά Του, τον Τζε Κένπο στο παλάτι Τρασιτσόντζονγκ, στο Τιμπού, όπου και αντάλλαξαν προσφορές μαντάλα.

Στις 9 Οκτωβρίου, η Αγιότητά Του, ο Γκιάλουα Κάρμαπα είχε ακρόαση από την Μεγαλειότητά Του, τον βασιλιά του Μπουτάν, Τζίγκμε Σίντζε Ουάνγκτσουκ, που κράτησε σχεδόν μια ώρα. Το απόγευμα μετά από πρόσκληση της Μεγαλειότητάς Της, της Βασιλικής Μητέρας Άσι Κέσανγκ Τσοέντεν Ουάνγκτσουκ, η Αγιότητά Του πήγε στην κοιλάδα Πάρο και συνάντησε την Βασιλική Μητέρα στην Κίτσου Λάκανγκ, έναν από τους δύο πιο παλιούς ναούς του Μπουτάν. Εκεί συνάντησε επίσης την Εξοχότητά Του, τον Ράμπζαμ Ρίνποτσε, την Εξοχότητά Του, τον Τσόλινγκ Ρίνποτσε και τον Γιάνγκσι της Αγιότητάς Του, του εκλιπόντος Ντίλγκο Κιέντσε Ρίνποτσε και τον Πέουαρ Τούλκου.

Στις 10 Οκτωβρίου το πρωί, η Αγιότητά Του συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, την Εξοχότητά Του, τον Λιόνπο Τζίγκμι Τίνλεϋ. Μετά τη συνάντηση αυτή ο Γκιάλουα Κάρμαπα ξαναγύρισε στο βασιλικό αναχωρητήριο, στην Γκόμπα Ντετσεντσόλινγκ, όπου συνάντησε εκ νέου τη Μεγαλειότητά Του, τον βασιλιά καθώς επίσης και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Αυτή ήταν η 49η μέρα μετά το θάνατο της Βασιλικής Μεγάλης Μητέρας και έτσι έλαβαν χώρα οι τελευταίες τελετές, στο αναχωρητήριό της.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η Αγιότητά Του, ο Γκιάλουα Κάρμαπα επισκέφτηκε την Αναμνηστική στούπα στο Τιμπού, που χτίστηκε το 1974 από τη Μεγαλειότητά Της, την εκλιπούσα Άσι Πούντσο Τσόντεν Ουάνγκτσουκ, προς τιμήν της Μεγαλειότητάς Του, του τρίτου βασιλιά, Τζίγκμε Ντόρτζι Ουάνγκτσουκ. Την Αγιότητά Του, καλωσόρισε εκεί ο Ντάσο Σάνγκιε Ουάνγκτσουκ, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού και Θρησκευμάτων και εκεί έκανε προσευχές και πρόσφερε 1000 καντήλια βουτύρου. Παρόλο που η επίσκεψη δεν είχε ανακοινωθεί, ένα πλήθος από πολλές χιλιάδες ανθρώπους συγκεντρώθηκε σε σειρές, για να λάβει την ευλογία του Γκιάλουα Κάρμαπα, κάτι που χρειάστηκε αρκετές ώρες για να γίνει.

Στις 11 Οκτωβρίου, η Αυτού Υψηλότητά Του, ο Πρίγκιπας Νάμγκιαλ Ουάνγκτσουκ προσκάλεσε την Αγιότητά Του, τον Γκιάλουα Κάρμαπα να επισκεφθεί το Πουνάκα Τζόνγκ, το δεύτερο από τα πιο παλιά παλάτια του Μπουτάν. Την Αγιότητά Του, καλωσόρισε εκεί ο Κυβερνήτης της Πουνάκα, ο αναπληρωτής του και ο Σεβάσμιος Λαμ Νέτεν, δηλαδή ο Επικεφαλής Λάμα της Περιφέρειας που εκπροσωπούσε την Αγιότητά Του, τον Τζε Κένπο. Η ίδια η Αυτού Υψηλότητά Του, ο Πρίγκιπας Νάμγκιαλ Ουάνγκτσουκ ξενάγησε την Αγιότητά Του, τον Γκιάλουα Κάρμαπα. Επισκέφθηκε ναούς και έκανε εκεί προσευχές.

Στο δρόμο της επιστροφής προς το Τιμπού, ο Κυβερνήτης του Τιμπού και ο αναπληρωτής του, τον περίμεναν στο ορεινό πέρασμα Ντοτσούλα. Το πέρασμα αυτό βρίσκεται στο πιο ψηλό υψόμετρο της περιοχής του Τιμπού. Του πρόσφεραν αναψυκτικά και για μια ακόμα φορά, πολλοί κάτοικοι του Μπουτάν πήγαν να λάβουν τις ευλογίες της Αγιότητάς Του.

Στις 12 Οκτωβρίου, η Αγιότητά Του, ο Γκιάλουα Κάρμαπα έδωσε μια ενδυνάμωση μακροζωίας προς την Αυτού Εξοχότητά Της, την Άσι Τσόκι Ουάνγκμο Ουάνγκτσουκ και την επόμενη μέρα έκανε ορισμένες τελετές του Μαχακάλα στο σπίτι της.

Στις 14 Οκτωβρίου, η Αγιότητά Του, ο Γκιάλουα Κάρμαπα έφυγε από το Τιμπού και μετέβη οδικώς στο Πουντσολίνγκ. Οι δρόμοι του Τιμπού ήταν γεμάτοι από ανθρώπους που ζητούσαν την ευλογία του και για μια ακόμα φορά το ταξίδι κράτησε περισσότερο από το συνηθισμένο, αφού οι δρόμοι ήταν γεμάτοι από αφοσιωμένους.

Αφού πέρασε τη νύχτα στο Πουντσολίνγκ, μετά από πρόσκληση της Άσι Ντέκι Τσόντεν, η Αγιότητά Του συνέχισε στις 15 Οκτωβρίου για την Καλιμπόνγκ. Όταν διέσχιζε τα σύνορα ανάμεσα στο Πουντσολίνγκ και το Τζαλγκάον, οι αφοσιωμένοι παραταγμένοι σε σειρές προκάλεσαν ένα ολοκληρωτικό μποτιλιάρισμα. Και οι Μπουτανέζοι και οι Ινδοί έτρεξαν στον Γκιάλουα Κάρμαπα για να λάβουν την ευλογία του.

Please share
Words of Wisdom
“Our smallest actions matter so much. This is the kind of awareness that we have to develop.”