26.09.2014

Μαθαίνοντας από την Λέμαν (Lehman). Ο Γκιάλουα Κάρμαπα δημοσιεύει ένα νέο άρθρο στην Huffington Post

Το Σάββατο της 15ης Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί τέσσερα χρόνια από την πτώση των αδελφών Λέμαν, την αρχή της οικονομικής κρίσης. Βλέποντας και βιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο το οικονομικό σύστημα προκάλεσε πόνο και θλίψη σε πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως, δεν μπορούμε παράλληλα να παραβλέψουμε ότι ο σκοπός του αρχικά ήταν να στηρίξει και να βοηθήσει.

Σε σχέση και με την οικονομία αλλά και με την καθημερινή μας ζωή, θα πρέπει να θυμόμαστε να συνδυάζουμε τις ιδιότητες του ελέους και της σοφίας με οτιδήποτε και αν κάνουμε.

Από τότε που άρχισα να ταξιδεύω, 14 σχεδόν χρόνια πριν, έχω επισκεφτεί πολλές διαφορετικές χώρες. Και παρόλο που τα ταξίδια, μου δίδαξαν πολλά πράγματα, η Ευρωπαϊκή περιοδεία αυτής της χρονιάς ‘Ο Πλούτος της Ευρώπης’ ήταν ιδιαίτερα διδακτικός. Συνάντησα πολλούς νέους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και μερικών Νεαρών Πρεσβευτών του Ιδρύματος του Πρίγκιπα και άκουσα αυτά που βιώνουν, πως αισθάνονται για τη ζωή, για την παρούσα οικονομική κατάσταση καθώς επίσης και πως αντιλαμβάνονται το μέλλον.

Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι

Αυτό που επίσης κατανόησα μέσα από όλες αυτές τις αλληλεπιδράσεις είναι ότι εφόσον γεννηθήκαμε ως ανθρώπινα όντα και ζούμε σε αυτό τον κόσμο, άσχετα από τον τρόπο της ζωής μας, είμαστε αληθινά συνδεδεμένοι με όλα τα άτομα και όλες της κοινωνίες του πλανήτη – έτσι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τις καθημερινές ευθύνες και συνθήκες.
Ακόμα και για μένα, ένα Βουδιστή δάσκαλο που προσπαθεί να ακολουθεί το μονοπάτι του Βούδα Σακιαμούνι, είναι ύψιστης σημασίας να έχω επίγνωση και να είμαι συνδεδεμένος με όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο.

Με αυτές τις σκέψεις, προώθησα αυτή την πρωτοβουλία. Πάνω από 700 Ευρωπαίοι μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους, τις φιλοδοξίες και τις προτεραιότητές τους σε μια δημοσκόπηση που έλαβε χώρα τις 10 προηγούμενες εβδομάδες. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έδειξαν καθαρά ότι η πλειοψηφία των νέων ανθρώπων αξιολογούν τις μη – υλικές αξίες πολύ υψηλότερα από τον υλικό πλούτο. Βάση όλων όσων έχω μάθει από τις Βουδιστικές διδασκαλίες, ανέμενα αυτά τα αποτελέσματα. Είναι όμως πολύ ενθαρρυντικά για μένα και μου έδωσαν μεγάλη ελπίδα και πολύ έμπνευση.

Οι θετικές ιδιότητες βρίσκονται μέσα μας

Άσχετα από το πόσο δύσκολα φαίνονται τα πράγματα στον κόσμο, υπάρχει πάντοτε ελπίδα, αλλά και τρόπος να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις. Βλέποντας ιδιαίτερα το δυναμικό των νέων ανθρώπων, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μοιραστούμε και να επικοινωνήσουμε. Μέσα από την επικοινωνία και το μοίρασμα των σκέψεών μας, οι θετικές ιδιότητες, τις οποίες όλοι έχουμε, προβάλλουν φυσικά. Χωρίς επικοινωνία μπορεί να έχουμε κάθε είδους εποικοδομητικά μέσα και ιδέες, αλλά είναι αδρανείς. Άπαξ όμως και αρχίσουμε να επικοινωνούμε, ακόμα και το μικρότερο μέσο γίνεται ζωτικό και αποτελεσματικό.

Δεν χρειάζεται να αγχωθούμε για να αλλάξουμε ή να αναμορφώσουμε τον κόσμο: μέσω της συνειδητοποίησης, καθώς επίσης και μέσω της διαρκούς και καθαρής επικοινωνίας μπορούμε να έχουμε μια ολιστική θεώρηση και άποψη για τον κόσμο. Μπορούμε να πάρουμε το παράδειγμα της πρωτοβουλίας του Πλούτου της Ευρώπης: οι λίγες σκέψεις και στοχασμοί που μοιραστήκαμε φανέρωσαν τον πλούτο της Ευρώπης μέσα από το φακό των νέων ανθρώπων.
Μέσω της συνειδητοποίησης γνωρίζουμε με φυσικό τρόπο ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στον εσωτερικό μας πλούτο – ότι οι εσωτερικές μας ιδιότητες είναι μεταξύ των πιο σημαντικών παραγόντων για να έχει νόημα η ζωή μας. Μέσω αυτών των ιδιοτήτων θα έχουμε επίσης τη σοφία να γνωρίζουμε και το πως να επιδιώξουμε τις υλικές αξίες, σε ποιο βαθμό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον υλικό πλούτο και πώς να το κάνουμε αυτό με υπεύθυνο τρόπο.
Ελπίζω ότι μέσω περαιτέρω επικοινωνίας μας όλοι μας θα μπορέσουμε να φέρουμε συνειδητοποίηση παντού στο κόσμο, να βοηθήσουμε ώστε να μάθουμε και να εφαρμόσουμε τα μαθήματα του παρελθόντος.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το άρθρο στην huffingtonpost.co.uk

 

Please share
Words of Wisdom
“We can overcome eons of negative actions, speech & thought with one great moment of generating compassion”