Τρίνλεϋ Πάλτζορ Ρίνποτσε

Ο Κέντσεν Τρίνλεϋ Πάλτζορ Ρίνποτσε είναι ένας δάσκαλος απομονώσεων και ένας από τους κύριους κατόχους της γενεαλογίας Κάρμα Κάμτσανγκ (Κάρμα Καγκιού).

Με καταγωγή από το Νάνγκτσεν του ανατολικού Θιβέτ, ο Κέντσεν Ρίνποτσε εισήλθε στο μοναστήρι Μπάκιοντ Σάμντρουπ Τσόλινγκ στην ηλικία των 5 ετών. Όταν ο Ρίνποτσε έγινε 19 ετών πήρε τους όρκους των γκέλονγκ, δηλαδή τους όρκους των πλήρως χειροτονημένων μοναχών, από τον 11ο Σίτουπα, Πέμα Ουάνγκτσουγκ Γκιάλπο και ξεκίνησε την πρώτη του τρίχρονη απομόνωση. Κατά την διάρκεια των 2 πρώτων τρίχρονων απομονώσεων έλαβε τις πλήρεις ενδυναμώσεις, τις μεταδώσεις ανάγνωσης και τις οδηγίες άσκησης σύμφωνα με την γενεαλογία των Κάρμα Κάμτσανγκ.

Αυτές οι απομονώσεις διεξάγονται σύμφωνα με την παράδοση του μοναστηριού του Τσούρπου, της ιστορικής έδρας των Κάρμαπα. Επίσης, κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου ο Ρίνποτσε έκανε ένα προσκύνημα στις ιερές τοποθεσίες του Κεντρικού Θιβέτ και συνάντησε για πρώτη φορά τον 16ο Γκιάλουα Κάρμαπα, Ράντζουνγκ Ρίγκπε Ντόρτζε. Κατά τη διάρκεια της τρίτης του τρίχρονης απομόνωσης καθοδηγούσε τους υπόλοιπους ασκητές της απομόνωσης σαν ένας Ντρούπον ή δάσκαλος απομόνωσης.

Αυτά τα χρόνια που πέρασε ασκούμενος στα κέντρα απομονώσεων ο Κέντσεν Ρίνποτσε βασίζονταν σε τρεις δασκάλους απομόνωσης: τον Σάλτζεϋ Ρίνποτσε και τον Τένπεϊ Νυίμα Ρίνποτσε που και οι δύο ήταν ενσαρκωμένοι λάμα του μοναστηριού και τον Μπέρου Κάρμα Κόντσοκ, ο οποίος έχοντας περάσει δώδεκα χρόνια σε σφραγισμένη απομόνωση δίδασκε τους ασκητές της απομόνωσης μέσω ενός μικρού παραθύρου στο δωμάτιό του. Κατ’ αυτό τον τρόπο ο Κέντσεν Ρίνποτσε έλαβε λεπτομερειακή καθοδήγηση μέσω προσωπικής εμπειρίας στην άσκηση της Μαχαμούντρα και των Έξη Γιόγκα του Ναρόπα. Το 1959 λόγω της Κινεζικής εισβολής εγκατέλειψε την πατρική του γη το Θιβέτ και κατέφυγε στην Ινδία όπου συμμετείχε στις δραστηριότητες της νέας μοναστικής έδρας του 16ου Γκιάλουα Κάρμαπα στην εξορία, του μοναστηριού της Ρούμτεκ.

Ενόσω ήταν στο μοναστήρι της Ρούμτεκ, αλλά και στο Μπουτάν και σε κάθε άλλο μέρος έλαβε ένα πλούτο ενδυναμώσεων, μεταδόσεων ανάγνωσης, οδηγιών πάνω στην άσκηση και ουσιαστικές συμβουλές από πολυάριθμους πραγματωμένους δασκάλους με επικεφαλείς τον 16ο Γκιάλουα Κάρμαπα και τον Ντίλγκο Κιέντσε Ρίνποτσε.

Από τον 16ο Κάρμαπα, ο Κέντσεν Ρίνποτσε έλαβε τον θησαυρό των τάντρα των Καγκιού (Kagyu Ngagdzo), τις τελετές του Γκουρού Μάρπα, Μίλα και Κάρμα Πάκσι, ενδυναμώσεις μακροζωίας καθώς επίσης και προσωπική καθοδήγηση. Από τον Ντίλγκο Κιέντσε Ρίνποτσε έλαβε έναν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό από διδασκαλίες του Ντάρμα, καθοδήγηση μέσω προσωπικής εμπειρίας και μεταδόσεων κυρίως από την παράδοση των Νυίνγκμαπα καθώς επίσης και των σχολών των Καγκιούπα και των Σάκιαπα, όπως τους Νέους Θησαυρούς του Τέρτσεν Τσόγκιουρ Λίνγκπα (Chokling Tersar), του Θησαυρού των Πολύτιμων Τέρμα (Rinchen Terdzo), Των Εκατό Χιλιάδων Τάντρα της Παλιάς Σχολής (Nyingma Gyubum), την Τετραπλή Ουσία Καρδιάς (Nyingtik Yabzhi), τους επτά Θησαυρούς του Λονγκτσένπα (Dzo Dun), την Ακουστική Γενεαλογία του Ρετσούνγκπα (Rechung Nyengyu), τον Θησαυρό των Προφορικών Οδηγιών (Dam Ngag Dzo), την Επιτομή των Σάντανα (Drupthap Kundu), τα Άπαντα του 15ου Κάρμαπα (Kakhyab Dorje Sungbum) και την Πραζνιαπαραμίτα και τους Ριζικούς Στίχους του Μέσου Δρόμου. Από τον τούλκου Όργκιεν Ρίνποτσε έλαβε τις Εκατό ενδυναμώσεις του Τσε (Chowang Gyatsa). Από τον Ντύτζομ Ρίνποτσε Τζίκντρελ Γιέσε Ντόρτζε έλαβε τους θησαυρούς του νου (gong ter) του Τζάμγκον Κόνγκτρυλ Λόντρο Τάγιε και την προσευχή στον Γκουρού Ρίνποτσε σε επτά Κεφάλαια (Lu‘e Dunma). Από τον 8ο Κάμτρουλ Ρίνποτσε Ντόνγκιυ Νυίμα έλαβε το Πολύτιμο Πετράδι της Απελευθέρωσης του Γκαμπόπα και άλλες μεταδώσεις.

A-18-06-145Ενώ ήταν στο Μπουτάν με την πρόθεση να συνεχίσει την άσκησή του σε μακρόχρονη απομόνωση ο Κέντσεν Ρίνποτσε έλαβε ένα γράμμα από τον 16ο Κάρμαπα που του ζητούσε να ξαναγυρίσει στην Ρούμτεκ για να αναλάβει την θέση του προσωπικού δασκάλου και καθοδηγητή του 4ου Τρούνγκραμ Γκιάτρουλ Ρίνποτσε. Παρόλο που ο ίδιος επιθυμούσε να  περάσει το υπόλοιπο της ζωής του ασκούμενος στον διαλογισμό σε συνθήκες απομόνωσης, ικανοποίησε το αίτημα του Κάρμαπα και του Ντίλγκο Κιέντσε Ρίνποτσε και από τότε δουλεύει πολύ κοντά με τον Τρούνγκραμ Γκιάτρουλ Ρίνποτσε μέχρι και σήμερα.

Ο Κέντσεν Ρίνποτσε διδάσκει από τις αρχές του 1990 το Ντάρμα, δίνει ταντρικές ενδυναμώσεις και εκτελεί τελετές βατζραγιάννα κατά την διαμονή του στο U.T.B.F. σε κέντρα του Ντάρμα στην Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, την Μαλαισία και την Ινδονησία, καθώς και στα πιο πρόσφατα χρόνια στην Αμερική και σε άλλες χώρες. Το 2002 σύμφωνα με τις οδηγίες του Κούνζιγκ Σάμαρ Ρίνποτσε, ο Κέντσεν Ρίνποτσε καθοδήγησε τον 17ο Κάρμαπα Τρίνλεϋ Τάγιε Ντόρτζε σε μια τρίμηνη απομόνωση. Μετέδωσε έτσι την παράδοση των Κάρμα Κάμτσανγκ των Έξη Γιόγκα του Ναρόπα στον Κάρμαπα και άλλους ενσαρκωμένους δασκάλους, όπως ο Τρούνγκραμ Γκιάτρουλ Ρίνποτσε, ο Νέντο Τέναμ Ρίνποτσε και ο Ντούπσινγκ Ρίνποτσε. Τώρα στην αρχή της όγδοης δεκαετίας της ζωής του ο Κέντσεν Τρίνλεϋ Πάλτζορ Ρίνποτσε διαμένει κυρίως στα προάστια της Νέας Υόρκης. Εκεί δίνει διδασκαλίες του Ντάρμα, ενδυναμώσεις και καθοδηγεί με μεγάλη καλοσύνη εκείνους που ενδιαφέρονται για το Βουδιστικό Ντάρμα. Ο Κέντσεν Ρίνποτσε μαζί με τον Τρούνγκραμ Γκιάτρουλ Ρίνποτσε είναι οι κύριοι δάσκαλοι του Οργανισμού Νταρμακάγια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

 

 

Please share:
Words of Wisdom
Normally in life, greed – and in most cases even ambition – are things we need to slowly renounce. But while generating your qualities, such as bodhicitta, you need to be very ambitious, almost greedy